Przygotowała Anna Brzezowska
Tajemnice przyrody – Nowa Era
Dział: Odkrywamy tajemnice ciała człowieka
Temat: Jak przebiega trawienie i wchłanianie pokarmu?
PP:
IV.1. Uczeń wymienia układy budujące organizm człowieka: układ kostny, oddechowy, pokarmowy, krwionośny, rozrodczy, nerwowy;
IV.2. Uczeń wskazuje na planszy, modelu i własnym ciele układy budujące organizm człowieka oraz narządy zmysłów;
IV.6. Uczeń opisuje podstawowe zasady dbałości o ciało i otoczenie
V.6. Uczeń opisuje zasady zdrowego stylu życia (w tym zdrowego odżywiania się)
Cele lekcji:
- Uczeń dowiaduje się, z jakich części zbudowany jest układ pokarmowy człowieka,
- Uczeń nauczy się rozpoznawać narządy układu pokarmowego,
- Uczeń poznaje funkcje poszczególnych części układu pokarmowego,
- Uczeń dowiaduje się, jak dbać o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Metody pracy:
– wykorzystanie technologii informacyjno – komunikacyjnej (Multibook: Tajemnice
przyrody klasa IV)
– metody podające – wykład, objaśnienie
– „burza mózgów”
Przebieg lekcji:
- Przypomnienie wiadomości z poprzedniej lekcji o składnikach pokarmowych oraz hierarchicznej budowie organizmów (sprawdzenie zadania domowego).
(Multibook str. 84 – prezentacja plansz witaminy i sole mineralne)
- Podanie tematu lekcji i celów lekcji.
- Nauczyciel prosi uczniów, aby spróbowali wymienić narządy, które są związane z odżywianiem się.
- Zapoznanie uczniów z elementami budowy układu pokarmowego i omówienie roli poszczególnych narządów (Multibook str. 86 film „Trawienie i wchłanianie pokarmu”)
- Wyjaśnienie, co to jest trawienie pokarmu, czym są enzymy trawienne oraz które narządy je wytwarzają (Multibook str. 86, film „Wędrówka pokarmu”)
- Nauczyciel zwraca się do uczniów, aby każdy zapisał na kartce samoprzylepnej odpowiedź na pytanie:
„Jak należy postępować, aby nasz układ pokarmowy pracował jak najlepiej i jakie są zasady higieny przygotowania i spożywania posiłków?”
Np.
- mycie rąk,
- mycie zębów, kontrolne wizyty u stomatologa
- mycie produktów spożywczych i naczyń
- przechowywanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach
- sprawdzanie terminów przydatności do spożycia
- regularne spożywanie posiłków, bez pośpiechu, w odpowiedniej atmosferze
- spożywać 5 posiłków w ciągu dnia – urozmaiconych, pić dużo wody, co najmniej 1,5 l.
Uczniowie podchodzą do tablicy i przyklejają karteczki ze swoimi pomysłami.
Następnie nauczyciel odczytuje kolejno wszystkie informacje i podsumowuje
wypowiedzi uczniów.
- Podsumowanie lekcji – ćwiczenie interaktywne z Multibooka str. 88
- Zadanie domowe – ćw. 3 str. 55, ćw. 5 str. 56